Joe Biden a susținut o conferință de presă în această seară, la câteva ore după ce guvernul Germaniei a anunțat că va trimite o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei și, totodată, va acorda permisiunea de export și țărilor care dețin acest tip de armament. Astfel, la finalul unei zile în care a discutat cu Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Giorgia Meloni şi Rishi Sunak, Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1.

Principalele declarații: 

  • Americanii oferă sprijin ucrainenilor împotriva agresiunii brutale a rușilor. Am avut o conversație cu aliații NATO, cu Scholz, Sunak, pentru a continua sprijinul pentru Ucraina, ce are nevoie de tancuri pentru a-și elibera teritoriile și pentru a face față agresiunii Rusiei. 
  • Anunț că SUA trimit 31 de tancuri Abrams în Ucraina, care vor spori capacitatea Ucrainei de a se apăra. Abrams sunt cele mai bune tancuri din lume. 
  • Trimiterea tancurilor va necesita timp. Coordonăm anunțul de azi cu cel al aliaților. Sunt recunoscător cancelarului Scholz că trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei. 
  • Sunt 15 națiuni care oferă Ucrainei ajutor. Le mulțumesc tuturor celor din această coaliție.
  • Germania nu m-a forțat să iau această decizie. A fost o decizie luată împreună.
  • Putin s-a înșelat de la începutul războiului și continuă să se înșele. Rămânem determinați, la fel ca la început, să ajutăm Ucraina.
  • Aceasta nu este o amenințare ofensivă la adresa Rusiei. Dacă trupele ruse se întorc în Rusia, unde le este locul, acest război s-ar încheia astăzi. Aliații nu vor permite ca o țară să fure teritoriul unui stat vecin prin forță.

The Washington Post explica înaintea conferinței lui Biden că este puțin probabil ca tancurile să ajungă în Ucraina până în primăvară, când este de așteptat ca forțele rusești să înceapă o nouă ofensivă, iar Ucraina intenționează să lanseze propria contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

Până de curând, Pentagonul a comunicat că n-ar avea sens ca tancurile Abrams, mai grele cu circa 10 tone decât cele europene, să fie trimise în acest moment Armatei Ucrainene, mai ales că întreținerea și lanțul logistic al acestora sunt mai scumpe și mai dificile, funcționează cu kerosen, iar eficiența lor este scăzută de geografia și clima (foarte noroioasă primăvara) a Ucrainei. 

Totodată, au existat îngrijorări despre modul în care ucrainenii vor reuși să întrețină aceste tancuri, dar și despre faptul că operarea lor necesită o pregătire mult mai intensă decât în cazul tancurilor europene. Reamintim, în cadrul reuniunii NATO de săptămâna trecută, Germania și-ar fi exprimat reticența de a furniza tancurile sale Leopard 2, menționând că totuși ar aproba trimiterea lor doar dacă SUA ar fi de acord să trimită tancurile M1.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday