Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat că tancurile Leopard 2 ar putea fi operaționale în Ucraina peste aproximativ trei luni. Pistorius, deşi a catalogat decizia de astăzi drept una “istorică”, subliniază faptul că nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie, deoarece “este important ca Germania să nu devină parte a războiului”.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a comunicat parlamentului german decizia de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 și de a permite altor state să livreze ucrainenilor vehiculele de luptă. A reiterat că Germania va susţine activ dotarea militarilor ucraineni cu armament şi echipamente militare, pentru a se apăra. 

Cancelarul a mai declarat: “Decizia noastră de astăzi este una corectă, luată împreună cu aliații. Obiectivul nostru este să asamblăm două batalioane de tancuri. Vrem să ne asigurăm că tancurile vor fi oferite din stocul Ministerului german al Apărării. Vom antrena echipele ucrainene pentru folosirea și întreținerea lor”.

Volodimir Zelenski spune că este “sincer recunoscător pentru decizia prietenilor germani”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salută iniţiativa Germaniei şi a aliaţilor, spunând că “într-un moment critic al războiului din Ucraina, tancurile o pot ajuta să se apere, să câștige și să-și mențină independența”.

Secretarul Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, a afirmat, la rândul său, că este “încântat” de decizia Germaniei de a transfera tancuri Leopard 2 Ucrainei. Acesta a adăugat: “Rusia trebuie să înțeleagă că comunitatea internațională este din ce în ce mai hotărâtă să ajute Ucraina să reziste invaziei lor barbare și ilegale.”

În schimb, ambasadorul Rusiei la Berlin, Sergei Nechaev, a avertizat că decizia “duce conflictul la un nou nivel de confruntare și contrazice declarațiile politicienilor germani cu privire la neimplicarea directă a acesteia în război”. Mai mult, oficialul a adăugat că decizia Germaniei implică abandonarea “responsabilităţii istorice față de Rusia”, menționând acțiunile naziștilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Înainte de anunțul oficial făcut de Berlin, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, a declarat că tancurile de fabricație occidentale vor fi distruse “la fel ca toate celelalte”, în momentul în care vor ajunge pe câmpul de luptă. Peskov nu s-a referit direct la tancurile Leopard 2, ci la tancuri occidentale, în general.

Surse alternative: CNN, BBC, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday