Ziarul financiar american scrie că decizia care ar urma să fie anunțată de Administrația Biden nu este una independentă ci face parte dintr-un plan amplu, care ar fi fost agreat cu Germania. Prevede că, pe lângă transferul tancurilor americane Abrams, și Germania va aproba furnizarea propriilor tancuri Leopard 2 către Armata Ucrainei. Totodată, Berlinul ar urma să aprobe și transferul tancurilor de producție germană de la Armata Poloniei și din alte țări aliate NATO, care dețin acest tip de armament performant.

Wall Street Journal scrie că decizia de acum a Administrației Biden, în ciuda recomandărilor Pentagonului care consideră că furnizarea de tancuri Abrams Ucrainei “nu are sens” în acest moment, vine după o discuție telefonică între Joe Biden și Olaf Scholz. Un oficial german de rang înalt a declarat pentru publicația americană, în condiții de anonimat, că cei doi lideri au dezbătut intens subiectul timp de mai mult de o săptămână. 

După întâlnirea de la Ramstein de săptămâna trecută, aliații Ucrainei au că o decizie privind furnizarea de tancuri grele “nu a fost luată încă”, dar, aproape concomitent, militari ucraineni au început antrenamentul pe modelele germane Leopard în Polonia. La scurt timp după aceea, ministrul german de Externe a precizat că guvernul de la Berlin nu se va opune dacă Polonia decide să trimită în Ucraina tancurile de fabricație germană Leopard 2 pe care le deține. Astăzi, Polonia a cerut oficial Germaniei să aprobe transferul tancurilor grele, considerate esențiale pentru desfășurarea ofensivelor care ar urma să elibereze teritoriile ocupate de ruși.

Sursa: The Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday