Sabrina Singh, adjunct al purtătorului de cuvânt al Pentagonului a declarat “pur și simplu nu are sens în acest moment” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams Ucrainei. Oficialii americani au explicat cu diverse ocazii că tancurile M1 Abrams sunt greu de întreținut ceea ce le face nepotrivite pentru a fi furnizate în Ucraina.

Declarația vine după ce Polonia a anunțat săptămâna trecută că intenționează să trimită tancuri de producție germană Leopard 2 Ucrainei, într-un nou efort de susținere a statului. Aceasta are însă nevoie de aprobarea țării producătoare înainte de a le furniza. În acest context, cancelarul Olaf Scholz a declarat că un astfel de plan trebuie să fie coordonat la nivelul tuturor statelor aliate, inclusiv al SUA. 

Mâine, va avea loc o reuniune la baza aeriană americană Ramstein, din Germania, unde statele care susțin efortul de război al Ucrainei se vor întruni pentru a discuta despre tipurile de echipamente și sisteme de arme de care Ucraina ar putea avea nevoie.

Oficialul din Pentagon a reiterat ideea că decizia finală aparține Germaniei, iar SUA nu vor putea face nimic pentru a convinge statul să accepte furnizarea tancurilor Leopard 2. De asemenea, a adăugat că va face tot posibilul pentru a continua să acorde sprijin Ucrainei. În ceea ce privește întrunirea de mâine a spus că SUA vor încerca să obțină alte arme necesare pentru Ucraina, chiar dacă tancurile germane nu vor fi disponibile.

Până acum, pe lângă Polonia, Marea Britanie și Franța au promis că vor furniza tancuri Ucrainei, iar Finlanda a declarat că se gândește la o acțiune similară.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday