Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a scris în această dimineață pe reţelele de socializare: “Germanii au primit deja cererea noastră de consimțământ pentru transferul tancurilor Leopard 2 către Ucraina […] Fac apel la partea germană să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, pentru că este vorba despre securitatea Europei!”.

La scurt timp după acest mesaj, ministrul german al Apărării a confirmat mesajul și a transmis că guvernul său discută în acest moment cererea Poloniei și va anunța un răspuns foarte curând, cât se poate de repede”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat și el că este convins că o decizie privind trimiterea tancurilor Leopard de fabricație germană în Ucraina va fi luată rapid: “Consultările între aliați vor continua și sunt încrezător că vom avea o soluție în curând”.

Reamintim că, deşi guvernul german a condiţionat transferul de tancuri Leopard numai dacă şi Statele Unite îi vor urma exemplul, ministrul german de Externe a afirmat recent că guvernul de la Berlin nu se va opune dacă Polonia decide să trimită în Ucraina tancurile de fabricație germană Leopard 2 pe care le deține. Guvernul german are drept de veto asupra oricărei decizii de a fi exportate tancurile Leopard produse în Germania, dar aflate în dotarea armatelor aliate NATO din întreaga Europă. 

Chiar dacă aliaţii NATO nu au ajuns vineri la o înţelegere privind furnizarea de tancuri Leopard, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat deja că militarii ucraineni vor pleca în Polonia pentru a se pregăti să opereze tancurile Leopard 2, în cadrul antrenamentelor militare cu vehicule grele.

Surse alternative: CNN, Reuters

Foto: Lukasz Blechman | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday