Țările care dețin deja tancuri Leopard pot începe misiunile de antrenament la care va participa divizia noastră care operează vehicule grele. Vom începe de aici și vom vedea ce vom face în continuare. Sper că oficialii germani se vor consulta și vor ajunge la decizia de a furniza astfel de tancuri [Armatei Ucrainei]. Sunt optimist în acest sens, având în vedere că primul pas a fost făcut. Echipajele noastre vor începe exercițiile de antrenament pe tancurile Leopard 2”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Acesta a declarat pentru postul de radio american Vocea Americii că militarii ucraineni vor opera tancurile Leopard 2 pe teritoriul Poloniei. Totuși, vineri, aliații NATO au decis la baza militară Ramstein că nu vor trimite tancuri grele Kievului, iar decizia privind tancurile Leopard nu a fost luată. 

În același timp, ministrul ucrainean s-a declarat mulțumit de rezultatul întâlnirii miniștrilor Apărării și șefilor de Stat Major din 54 de state, în Germania: “Consider că întâlnirea a fost descrisă de concepte precum unitate și îmbunătățirea capabilităților forțelor armate ale Ucrainei de a continua operațiunile militare în vederea eliberării teritoriilor temporar ocupate. Pe lângă pachetele anunțate deja, au fost discuții private privind alte noi ajutoare, despre care însă nu pot să vorbesc deocamdată”, a mai transmis Reznikov.

Joi, Reuters a scris că guvernul german a stabilit că va trimite tancuri Ucrainei numai dacă și SUA vor face același lucru. Întrebat de această ipoteză, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat la baza militară Ramstein că nu există nicio legătură între decizia Germaniei de a nu trimite încă tancuri Leopard și a SUA de a nu trimite tancuri Abrams.

Totodată, generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al Armatei SUA, a declarat că va fi foarte greu pentru Armata Ucrainei să împingă complet forțele Armatei Ruse de pe teritoriul țării în acest an și a subliniat importanța consolidării frontului defensiv al Ucrainei.

Sursa: VOA

Sursa Foto: Łukasz Blechman / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday