Oficiali din guvernul Germaniei au declarat pentru Reuters că Berlinul va trimite în Ucraina tancuri Leopard 2 cu condiția ca și SUA să trimită tancuri. Cancelarul Olaf Scholz a subliniat cu mai multe ocazii în ultimele zile această condiție, mai scrie Reuters, citând sub protecția anonimatului același oficial german.

Ucraina a cerut furnizarea de arme moderne din partea Occidentului, în special vehicule blindate de luptă, pentru a-și putea susține ofensiva începută în a doua jumătate a anului trecut, împotriva forțelor ruse.

Guvernul de la Berlin are drept de veto asupra oricărei decizii de a fi exportate tancurile Leopard produse în Germania, dar aflate în dotarea armatelor aliate NATO din întreaga Europă. De exemplu, Polonia s-a oferit să trimită astfel de tancuri, dar are nevoie de aprobarea Germaniei. Experții consideră că tancurile germane sunt cele mai potrivite pentru Ucraina. 

Întrebat despre poziția Germaniei, purtătorul de cuvânt al președintelui american Joe Biden a răspuns că: “Președintele consideră că fiecare țară ar trebui să ia propriile decizii cu privire la pașii de asistență în materie de securitate și ce tipuri de echipamente este în măsură de a furniza Ucrainei”. Anterior, și Parlamentul European l-a îndemnat pe cancelarul german să aprobe “fără întârziere” livrarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Joi, noul ministru german al Apărării îl primește pe șeful Pentagonului

Săptămâna trecută, guvernul britanic anunță că a luat o decizie și va trimite Ucrainei tancuri grele Challenger 2, precum și sisteme suplimentare de artilerie. La circa o oră după anunț, Rusia a lansat atacuri aeriene cu rachete asupra Ucrainei.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday