O Comisie a Camerei Reprezentanților a publicat integral declarațiile fiscale ale lui Donald Trump din perioada 2015-2020, după ce săptămâna trecută făcuse publice o parte din cele pentru anul 2020, ultimul an de mandat al fostului președinte. Publicarea acestor declarații încheie o bătălie dintre fostul președinte republican și congresmenii democrați, care durează de ani de zile și care a fost soluționată luna trecută de Curtea Supremă a Statelor Unite.

Documentele vor fi analizate în următoarele zile de economiștii și jurnaliștii americani. Aceasta este cea mai recentă lovitură la adresa lui Trump, după ce acesta a fost pus sub acuzare de două ori de către Camera condusă de democrați, însă a fost achitat de către Senat de ambele ori. Acum, fostul președinte se confruntă cu mai multe probleme în justiție, în condițiile în care acesta își dorește să candideze din nou în 2024.

La începutul lunii decembrie, comisia Camerei Reprezentanților care se ocupă de investigația atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a cerut procurorilor federali să-l pună sub acuzare pe Donald Trump pentru patru infracțiuni, având în vedere rolul său în revolta de atunci. Președintele comisiei care a făcut publice declarațiile fiscale, Richard Neal, solicitase acest demers încă din 2019. Trump și-a început mandatul în 2017 și este primul candidat la președinție din ultimele decenii care nu și-a publicat declarațiile fiscale. Această măsură nu este obligatorie, dar este considerată drept “o tradiție” în rândul președinților. Acesta a dat în judecată comisia, în încercarea de a-și tine private declarațiile, dar Înalta Curte a SUA a votat în defavoarea sa.

Într-un raport de săptămâna trecută, comitetul și-a prezentat concluziile din examinarea documentelor, care au arătat că Trump nu a plătit niciun impozit pe venit în 2020, ultimul său an complet de mandat, în ciuda veniturilor de milioane de dolari ale imperiului său.

Documentele arată că veniturile și obligațiile fiscale ale lui Trump au fluctuat dramatic din 2015 până în 2020, în timpul primei sale candidaturi la președinție și al mandatului său. Din ele reiese că atât Trump, cât și soția sa Melania Trump, au declarat pierderi mari și nu au plătit aproape deloc impozit pe venit în câțiva ani din acea perioadă. Democrații erau presați de timp în privința acestui subiect, având în vedere faptul că republicanii vor prelua controlul asupra Camerei, marți, după ce au câștigat majoritatea la alegerile intermediare din noiembrie. Camera controlată de democrați a adoptat un proiect de lege înainte de a pleca în vacanța de iarnă, care impune Serviciului Fiscal Intern de colectare a impozitelor să finalizeze auditurile depunerilor fiscale ale președinților în termen de 90 de zile.

Surse alternative: Reuters, CBS 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday