Nava Razoni a părăsit portul Odessa cu destinația Tripoli din Liban. Este așteptată la Istanbul pe 2 august. Apoi își va continua călătoria, după ce va fi inspectată la Istanbul”, a transmis Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Astfel, nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, este prima navă care pleacă din acest port în conformitate cu acordul încheiat cu Rusia luna trecută. Potrivit ONU, transportă peste 26 de mii de tone de porumb.  Este de așteptat să urmeze și alte convoaie, respectând coridorul maritim și alte formalități în conformitate cu acordul.

Reamintim că pe 22 iulie Ucraina și Rusia au semnat acordul, intermediat de ONU și Turcia, pentru exportul de cereale ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră. La doar o zi,  rușii au bombardat portul Odesa.

Atât Ucraina, cât și Rusia erau furnizori cheie de alimente de bază în întreaga lume, înainte ca Rusia să-și lanseze invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie. Ulterior, mărfurile ucrainene au devenit inaccesibile din cauza controlului rusesc asupra Mării Negre. Peste 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut încă așteaptă exportul, potrivit Ucrainei, cărora li se adaugă și tonele culturii din acest an.

Surse: Reuters, DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday