Dacă Shinzo Abe părea predestinat să fie primul ministru al Japoniei, calea către scena politică nu a fost la fel pentru Yoshihide Suga, 71 de ani (foto dreapta), votat deja de către parlament în funcția de prim-ministru.

CNN arată într-un comentariu că Suga și Abe au fost legați aproape un deceniu, de când acesta din urmă a devenit prim-ministru în 2012 și a rămas pe această funcție cea mai lungă perioadă, de la sfârșitul războiului mondial.
Secretarul șef al cabinetului său, Yoshihide Suga a fost mâna dreaptă a lui Abe tot timpul, rol ce combină pe cea de șef de cabinet cu cea de purtător de cuvânt.

Dar cei doi nu ar putea fi mai diferiți. Abe este descendentul carismatic al uneia dintre cele mai proeminente dinastii politice din Japonia, fiu al unui fost ministru de externe și înrudit cu doi foști prim-miniștri.

Suga este fiul unui fermier. A crescut în prefectura rurală Akita și s-a mutat la Tokyo după liceu. Apoi a lucrat o serie de slujbe modeste, inclusiv într-o fabrică de carton dar și ca vânzător în faimoasa piață de pește Tsukiji. În acest fel și-a finanțat studiile universitare, la o facultate cu frecvență redusă.

Suga a intrat însă repede în politică, lucrând la partid (LDP, partidul Liberal Democrat), fiind extrem de eficient în campaniile electorale. Candidează însă abia la 38 de ani, pentru consiliul orașului Yokohama. 10 ani mai târziu devine parlamentar și, după încă 10 ani, la vârsta de 58 de ani, devine ministru de Interne, pentru doar un an de zile, în primul cabinet al lui Shinzo Abe.

Din 2012, în a doua venire a lui Abe la putere, Suga a fost mâna sa dreaptă în implementarea “Abenomics” – o serie de politici economice care au combinat stimulul monetar (dobânzi mici sau negative) cu creșterea cheltuielilor guvernamentale și cu reforme structurale, menite să reintroducă pe creștere o economie a Japoniei stagnantă de mult prea mult timp. Analiștii politici japonezi se așteaptă ca Yoshihide Suga să continue această linie de politică economică.

Alegerile la termen sunt în octombrie 2021, dar ministrul apărării, Taro Kono, a declarat că Suga se pregătește de alegerile anticipate, care ar putea fi convocate chiar luna viitoare. Shinzo Abe a demisionat luna trecută, din cauza unor probleme de sănătate.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday