În funcție de opt ani, Abe suferă de o colită ulcerativă cronică (o boală intestinală) iar intesificarea vizitelor sale la spital în ultima perioadă a alimentat speculațiile privind iminența unei demisii.

În cadrul unei conferințe de presă, premierul japonez a confirmat că își va da demisia, informație transmisă inițial de televiziunea națională din Japonia.

“Mi-am controlat boala cronică timp de 8 ani. Însă în iunie, anul ăsta, doctorul meu a observat o înrăutățire a sănătății mele. Mai devreme săptămâna asta, s-a decis că trebuie să am un tratament continuu. Îmi depun demisia. Trebuie să îmi refac sănătatea. Nu pot face greșeli în această funcție. Nu sunt pregătit să fac față mandatului”, a declarat Shinzo Abe.

Perioada 2012-2020 în care Shinzo Abe a ocupat funcția de prim-ministru reprezintă un record în politica japoneză. Oricum, el a mai fost premier, pentru scurt timp în 2006-2007, când a demisionat invocând tot probleme medicale.

Mandatul lui Shinzo Abe a fost marcat de creșterea cheltuielilor militare și de o extindere a rolului forțelor armate, dar țelul său declarat, acela de a schimba constituția pacifistă a Japoniei nu a fost atins. Actualul mandat ar fi ajuns la termen la finalul anului 2021.

Surse alternative: BBC, Reuters, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday