Premierul Viorica Dăncilă a susținut o declarație de presă, în care a anunțat că va face o nouă nominalizare pentru postul de comisar al Transporturilor. Răspunsul lui Dăncilă vine ca reacție la decizia de astăzi a Comisiei Juridice a Parlamentului European (JURI) de a respinge definitiv candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european.

Premierul nu a făcut însă o nouă propunere și susține că nu va merge nici la consultările cerute de președintele Klaus Iohannis. Președintele a cerut să se discute pe această temă, spunând că „este o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru România”.

Principalele declarații ale premierului:

„Spre deosebire de Iohannis și Barna, am avut o vizită de lucru în SUA, nu de campanie. Am semnat cu Banca Mondială un acord, am semnat un memorandum cu SUA pentru cooperarea în domeniul nuclear, am avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al ONU.

Comisia JURI se află la originea unui conflict dintre legislația națională și cea a UE.

Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația UE, cadrul nu este foarte bine reglementat. Nu există un motiv solid pentru această respingere. Atitudinea JURI a fost influențată de opoziție.

Vom face o nouă propunere de comisar european. Legat de consultările cerute de președinte, îi răspund că voi merge de îndată, același de îndată cu care Iohannis a decis să numească miniștri interimari ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Să nu uităm de lobby-ul negativ făcut de Dacian Cioloș împotriva României. Președintele JURI e membru al grupului Renew Europe, condus de Cioloș. Să îl întrebăm și pe domnul Dacian Cioloș ce demers a întreprins în acest sens.

Au mai încercat să depună o moțiune și au căzut la vot. Nu toți parlamentarii stau în spatele așa-zisului premier Orban. Aroganța de care dau dovadă acum i-a mai costat o dată rușinea de a pica la vot moțiunea mult trâmbițată. O vor simți din nou.

Avem un președinte în funcție care încalcă constituția. Două săptămâni au trecut de la decizia CCR, iar președintele refuză să numească miniștri interimari.

I-am adresat domnului Iohannis inclusiv o scrisoare deschisă, să numească un ministru la MAI, pentru ca nenorociri de genul de la Caracal sau Dâmbovița să nu se mai repete.

Avem nevoie de un ministru al Educației. E inadmisibil și rușinos pentru cel care lansa „România Educată”.

Am încredere în români, în tot cei ce văd că aceste lucruri ne fac rău ca societate, democrație, stat UE. Am încredere în puterea votului din toamnă.”

Și candidatura lui László Trócsányi, reprezentantul Ungariei pentru un portofoliu în Comisia condusă de Ursula von der Leyen, a fost respinsă de către Comisia JURI.  Un purtător de cuvânt al lui von der Leyen anunță că Ungaria a făcut o nouă propunere, pe Olivér Varhelyi, ambasadorul Ungariei la UE.

Reamintim că astăzi, Rovana Plumb a susținut că și-a achitat datoria de 800 de mii de lei către o persoană fizică, pe care nu a putut s-o justifice în declarația de avere. Anunțul a fost făcut la doar patru zile după ce candidatura pentru funcția de comisar european i-a fost respinsă.

Premierul Dăncilă spunea sâmbătă că o susține „necondiționat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european: „Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile – atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacțiile celor din țară – nu mă face să am mai puțină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susținerea mea necondiționată”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday