În 2018, Papa Francisc critica dur instrumentele financiare derivate, despre care spunea că sunt ”o bombă cu ceas care ticăie” iar câștigurile realizate pe seama eșecului altora sunt similare celor de la jocurile de noroc. Financial Times a descoperit însă că Vaticanul investise cu trei ani mai devreme 528 de milioane de euro din fondul de caritate ”într-un pariu” pe bonitatea firmei de închirieri auto Hertz până în aprilie 2020, scăpând milimetric cu fața curată, deoarece Hertz a dat faliment în luna imediat următoare.

Banii au fost investiți în numele Secretariatului de Stat al Vaticanului, responsabil cu administrarea donațiilor făcute Bisericii de catolicii din întreaga lume, printr-un cont din Elveția de un consultant terț, cu acordul cardinalului Giovanni Angelo Becciu. 

Nu există dovezi că Papa Francisc a știut de această investiție speculativă cu grad mare de risc. Tranzacții similare cu instrumente derivate s-au dovedit dezastruoase pentru mai multe fonduri speculative într-un adevărat val de falimente, anul acesta. 

Potrivit Financial Times, printre investițiile făcute de cardinalul Becciu (demis recent de Papa Francisc) se numără și finanțarea filmului Rocketman din 2019, despre Elton John, iar alte sume importante au ajuns în proprietăți rezidențiale de lux din Londra. O investiția în clădirea londoneză cunoscută sub numele de 60 Sloane Avenue și realizată printr-un fond din Luxemburg în 2014 a cauzat pierderi uriașe Sfântului Scaun.

La sfârșitul lunii trecute, Papa Francisc i-a cerut cardinalului Becciu să demisioneze, eliberându-l de funcția sa de om însărcinat cu supravegherea canonizării sfinților catolici, ca urmare a acuzațiilor privind gestionarea banilor Vaticanului. Cardinalul nu a fost acuzat oficial de vreo infracțiune. 

Instrumentele derivate au rostul de a acoperi sau de a diminua riscurile de pierdere pe termen mediu și lung pentru diferite industrii, folosind tocmai apetitul de risc al investitorilor speculativi, gata să plătească pariind pe pierdere sau câștig.

Sursa: Financial Times

Poza: Vatican News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday