Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a adăugat, la trei zile de la câștigarea alegerilor de către partidul prim-ministrului Viktor Orban, că Ungaria a condamnat invazia Rusiei, a recunoscut suveranitatea Ucrainei și a primit sute de mii de refugiați ucraineni. 

Oficialul a declarat că “a venit timpul ca liderii ucraineni să-și oprească insultele îndreptate asupra Ungariei și să recunoască voința poporului maghiar. Acesta nu este războiul nostru, așa că vrem și vom rămâne în afara lui”.

Precizările guvernului de la Budapesta după declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care spunea că premierul Viktor Orban se teme de influența Rusiei și că acesta va fi nevoit să aleagă între Moscova și “restul lumii”. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Viktor Orban și-a asigurat victoria în alegerile legislative din țară, cu 53% din voturi. În discursul său, Orban l-a numit pe Zelenski oponent.

Deși liderul de la Budapesta a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a impus sancțiuni Uniunii Europene împotriva Moscovei, a ezitat să-l critice direct pe președintele Vladimir Putin și a precizat că nu este însă de acord cu sancțiunile impuse de Occident. Orban a respins ferm ideea de reducere a importurilor de petrol și gaze din Rusia, spunând că un astfel de demers ar distruge economia Ungariei. 

De asemenea, la începutul războiului, Viktor Orban anunța că nu va permite folosirea teritoriului Ungariei pentru transferul de arme direct către Ucraina. Ulterior, a revenit asupra deciziei și a stabilit că pot fi transportate arme către alte state membre NATO.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday