După numărarea a 94% din voturi, partidul actualului prim-ministru a obținut 53% din voturi, într-un scrutin marcat de războiul din Ucraina și care a adus la vot peste 68% dintre cetățenii maghiari.

În discursul prin care și-a proclama victoria, Orban l-a numit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski printre adversari: “Nu am avut niciodată atât de mulți adversari – birocrații de la Bruxelles, mass-media internațională și președintele ucrainean”, a spus Orban.

Alianța de opoziție, condusă de Peter Marki-Zay, a obținut doar 35% din voturi, după o campanie în care aceasta a susținut că Ungaria ar trebui să se alăture țărilor care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina și să ajute cu armament această țară.

Dacă victoria FIDESZ va fi confirmată, Viktor Orban va primi un al patrulea mandat. În cei 12 ani de când este la putere, el a modificat Constituția, a schimbat sistemul electoral în avantajul său și și-a pus oamenii în instanțele superioare ale țării.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday