Uniunea Europeană și AstraZeneca au anunțat că au ajuns vineri la o înțelegere care va asigura livrarea dozelor de vaccinuri anti-Covid promise de producătorul britanic de medicamente în contractul semnat cu Comisia Europeană, în luna august a anului trecut.

”Înțelegerea încheiată astăzi garantează livrarea către UE a celor 200 de milioane de doze de vaccin anti-Covid rămase. Deși săptămâna aceasta am atins pragul important de vaccinare a 70% din populația adultă a UE, există diferențe semnificative între ratele vaccinării din diferitele state membre iar disponibilitatea permanentă a vaccinurilor, inclusiv a celui dezvoltat de AstraZeneca, rămâne crucială”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară.

În cadrul acordului, AstraZeneca s-a angajat să livreze 60 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria, până la sfârșitul celui Trimestrului III 2021, 75 de milioane până la sfârșitul Trimestrului IV 2021 și 65 de milioane până la sfârșitul Trimestrului I 2022.

Reamintim, Comisia Europeană a demarat acțiunile în justiție împotriva AstraZeneca în aprilie pentru nerespectarea contractului de furnizare a vaccinurilor anti-Covid și “pentru că nu a avut un plan fiabil, pentru a asigura livrările în timp util”.

Comisia Europeană spune că, în baza noului acord, în cazul oricărei întârzieri, AstraZeneca va aplica reduceri de preț pentru fiecare doză de vaccin după cum urmează: 10% pentru o lună de întârziere, 25% pentru două luni de întârziere și 40% pentru trei luni de întârziere sau mai mult.

Surse alternative: Reuters, Comunicatul Comisiei Europene.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday