Blocul comunitar a fost de acord să înghețe activele de pe teritoriul european ale șefului principalului creditor al Rusiei, Sberbank, ale celor două fiice ale președintelui rus Vladimir Putin și ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE.

Herman Gref, șeful Sberbank, a fost adăugat pe “lista neagră”, într-o mișcare cu un important caracter simbolic. Până acum, Uniunea s-a abținut de la sancționarea acestei bănci, care joacă un rol cheie în plățile pentru energia Rusiei.

De asemenea, și fiicele lui Putin, Ekaterina Tikhonova și Maria Vorontsova, au fost sancționate, pentru că au beneficiat de pe urma guvernului rus, se arată în document. Putin fusese deja vizat de o rundă inițială de măsuri restrictive, deși nu este clar câte bunuri deține împreună cu familia sa în UE.

Noile măsuri vor afecta peste 200 de persoane suplimentare, majoritatea din regiunile separatiste Lugansk și Donețk, precum și mari oameni de afaceri, politicieni și personal militar apropiat Kremlinului. Acestea fac parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, care include interzicerea importurilor de cărbune și restricții de intrare în UE pentru navele și camioanele rusești.

De la începutul războiului în Ucraina, aproximativ 700 de persoane asociate cu guvernul de la Moscova sau acuzate că sprijină invazia rusă au fost adăugate pe lista neagră. Totuși, acest lucru nu a rezultat întotdeauna cu înghețarea rapidă a activelor, pe fondul obstacolelor legale și, uneori, a lipsei de voință politică, notează Reuters.

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Wirestock / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday