Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, anunță un protest ferm ”față de decizia Rusiei de a bloca părți din Marea Neagră, Marea Azov și Strâmtoarea Kerci [care face legătura între cele două], sub pretextul unor exerciții navale. Suprafața atât de mare controlată dezactivează, în esență, navigația internațională în ambele mări, cu consecințe economice în regiune și pentru porturile noastre”.

”Lucrăm cu partenerii noștri pentru a ne asigura că astfel de acțiuni agresive ale Rusiei, ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei, vor primi un răspuns adecvat”, a mai spus Nikolenko.

În paralel, Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, a declarat că Moscova ar putea sfătui personalul neesențial al misiunilor sale diplomatice din Ucraina să părăsească țara, ca reacție la acțiunile ”anglo-saxonilor” din ultimele zile. În realitate, Rusia a evacuat deja acest tip de personal încă din ianuarie, în mod ostentativ, cu autocarele, dar fără să anunțe sau să recunoască acest lucru.

Andrey Klimenko, șeful Institutului pentru Studii Strategice în Marea Neagră, afirmă că ceea ce fac trupele ruse și bieloruse este foarte asemănător unei blocade a porturilor ucrainene. Klimenko a întocmit o hartă cu perimetrele în care se vor realiza antrenamentele, pe baza informațiilor făcute publice de către Departamentul pentru Navigație și Oceanografie al Ministerului rus al Apărării. Pe hartă se poate observa că, practic, Marea Azov este blocată complet, întrucât nu există coridoare pentru navele comerciale, lucru care nu s-a mai întâmplat de opt ani [de la Anexarea Crimeei].

Astăzi au început exercițiile militare comune ale militarilor ruși și bieloruși, care se vor desfășura până pe 20 februarie. Manevrele se desfășoară atât în cele două mări, cât și la sol și în aer: ”Manevrele au ca scop pregătirea opririi şi respingerii unei agresiuni externe în cadrul unei operaţiuni defensive”, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Sursă alternativă: Ria Novosti

Sursa foto: Facebook Andrii Klymenko

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday