The New York Times citează surse de securitate ucrainene, care spun că evacuarea personalului a început încă din 5 ianuarie, când, de la Kiev au plecat spre Moscova cu un autobuz 18 persoane, în special soțiile și copiii diplomaților ruși. În următoarele zile au urmat încă 30 de persoane, din misiunile diplomatice de la Kiev și Liov.

Potrivit cotidianului american, operațiunea de evacuare a fost concepută să fie una vizibilă și poate fi fie un exercițiu de evacuare, fie un pas concret în anticiparea unei invazii, fie o operațiune de război psihologic, menită să îi facă pe ucraineni să creadă că intențiile agresive ale Rusiei sunt serioase.

The New York Times mai observă că, alături de atacuri cibernetice de vineri, care au plantat mesaje explicite de amenințare pe siteurile guvernamentale ucrainene, defilarea unor trenuri enorme, încărcate cu tancuri, rachete și trupe, din extremul orient rus spre granița cu Ucraina, precum și sosirea unor trupe rusești în Belarus, care ar amenința direct capitala Kiev, pot face parte din același joc de intimidare.

La Washington, oficialii americani spun că încă evaluează dacă Putin a luat sau nu decizia de a invada Ucraina, având în vedere și capacitatea Rusiei de a rezista sau nu unor sancțiuni occidentale foarte dure.

Sursa: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday