Antony Blinken, secretarul american de stat, a anunțat “relocarea temporară” a personalului diplomatic rămas la Kiev, în orașul Liov din vestul țării, aproape de frontiera cu Polonia: “Am dat ordinul dintr-un singur motiv – siguranța personalului nostru – și îi îndemn cu tărie pe cetățenii americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara”

Secretarul de stat a mai adăugat că “aceste măsuri de precauție nu subestimează în niciun fel sprijinul și angajamentul nostru față de Ucraina. Angajamentele noastre față de suveranitatea și integritatea teritorială a statului rămân neclintite. Ne continuăm efortul de a ajunge la o soluție pe cale diplomatică”.

Antony Blinken a explicat faptul că direcția diplomatică rămâne disponibilă, dacă Rusia alege să se angajeze pe acest drum cu bună-credință, și a încheiat: “Așteptăm să ne relocăm personalul înapoi în ambasada din capitală cât de curând”.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, i-a sugerat astăzi lui Vladimir Putin să ofere mai mult timp diplomației, în scopul rezolvării crizei cu Ucraina. Ministrul consideră că există șanse ca Rusia să obțină garanții de securitate din partea țărilor UE și NATO: “mi se pare că posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate… În această etapă, aș sugera să continuăm cu ele și să le fructificăm”, i-a comunicat Lavrov lui Putin.

La finalul săptămânii trecute, guvernul american a cerut majorității angajaților săi din Ucraina să părăsească țara și și-a sfătuit cetățenii să facă același lucru. Însuși președintele a declarat că în cazul unei invazii din partea Rusiei, nu vor fi trimiși militari care să ajute la evacuarea americanilor rămași în Ucraina.

Surse alternative: CNN, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday