Potrivit Reuters, Vladimir Putin l-a întrebat pe Serghei Lavrov dacă are sens să continue discuțiile pentru a obține garanțiile de securitate sau dacă Moscova este atrasă în discuții tărăgănate. Ministrul i-a răspuns: Deja am avertizat că nu vom participa la negocieri nesfârșite pe probleme care au nevoie de rezolvări astăzi. Dar în calitate de ministru de Externe, trebuie să spun că există întotdeauna șanse”.

Lavrov a mai adăugat că “mi se pare că posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate… În această etapă, aș sugera să continuăm cu ele și să le fructificăm”. Conform acestuia, SUA au formulat propuneri concrete pentru reducerea riscurilor militare, însă inițiativele UE și NATO nu sunt satisfăcătoare.

Lavrov i-a spus lui Vladimir Putin că a primit răspunsuri ”nesatisfăcătoare” la o scrisoare pe care a trimis-o către zeci de membri ai Uniunii Europene și NATO cu privire la problema ”securității indivizibile”: Am primit răspunsuri nesatisfăcătoare, niciunul dintre omologii mei nu a răspuns mesajului meu direct. De aceea vom continua să căutăm o reacție concretă din partea fiecărei țări”.

Discuției dintre cei doi pare a semnala o reducere a iminenței unei acțiuni militare, după mai multe avertizări venite din partea serviciilor americane că Rusia poate ataca Ucraina oricând. Kremlinul a spus că nu are în plan o acțiune militară și a acuzat statele și mass-media occidentale de propagandă și dezinformare.

Tot astăzi, Volodimir Zelenski, președinte Ucrainei, a anunțat că țara sa va continua să își urmărească obiectivul de a adera la NATO, în ciuda scepticismului unor state din vestul Europei și a unui refuz categoric din partea Rusiei: 

“Mulți lideri și jurnaliști sugerează ca noi să nu ridicăm această problemă, din cauza riscului unei reacții din partea Federației Ruse. Eu cred că trebuie să mergem pe calea pe care ne-am ales-o”, a declarat Zelenski citat de Reuters.

Un înalt oficial american a declarat pentru CNN că serviciile americane au informații că Rusia se pregătește de un atac săptămâna aceasta. Potrivit sursei, acțiunea va începe cu atacuri aeriene și lansări de rachete asupra infrastructurii militare, cum ar fi aerodromuri, baze militare și sisteme de alarmare. O declarație asemănătoare a avut duminică și Jack Sullivan, consilierul președintelui Biden pe probleme de securitate: “Dacă va exista o invazie, probabil va începe cu tiruri de rachete și atacuri cu bombă”.

Invazia va continua cu atacuri din mai multe puncte, din est și din nord, a spus Sullivan, și înconjurarea capitalei Kiev în una sau două zile. După intervenția forțelor aeriene, cele terestre vor înainta peste granița cu Ucraina, iar civilii ar putea fi prinși la mijloc, în bătaia focului.

Oficialii americani au declarat că invazia ar putea fi precedată de o misiune a rușilor sub steag fals, asupra propriei armate sau a separatiștilor din Donbas, pentru a justifica o intervenție militară.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday