Un reprezentant al serviciilor de urgență ale Ucrainei, Oleg Bondar, avertizează că o cantitate considerabilă de mine se află acum pe teritoriile țării ocupate până acum de trupele rusești. Acesta a precizat că cercetările s-au axat pe zonele din apropierea Kievului și regiunile din nordul țării.

Afirmațiile oficialului nu pot fi confirmate din alte surse, momentan, atrage atenția presa internațională.

Verificările sunt încă în desfășurare în regiunile Harkov și Nikolaev, în ciuda bombardamentelor armatei Rusiei. De asemenea, Bondar a mai precizat că cercetările s-au finalizat în Irpin, dar terenurile private încă necesită verificări, ceea ce implică acordul proprietarilor.

În urmă cu trei săptămâni, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, au fost raportate pentru prima dată activități de plantare de mine, în jurul Kievului, în zonele pe care trupele rusești le ocupau. De asemenea, experții ucraineni în deminare au descoperit, în urmă cu două săptămâni în apropiere de Harkov, un tip necunoscut de mină anti-personal, POM-3, capabilă să facă diferența între oameni și animale și care explodează când o persoană se află în apropiere, fără să calce pe ele. 

La începutul lunii aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că trupele rusești “exploatează întregul teritoriu ocupat”: “Sunt mine plasate în case, în echipamente, chiar și în cadavre”, a precizat atunci președintele ucrainean.

Sursa: BBC 

Foto: Mark Milstein | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday