Update 3: Ziarul pro-rus Komsomolskaya Pravda a publicat în această seară un articol în care cita Ministerul rus al Apărării, care preciza că 9.861 de militari ruși au murit, iar 16.153 au fost răniți de la începutul războiului cu Ucraina, cifre care depășesc estimările inteligenței americane. La câteva minute după publicare, această parte a știrii a fost ștearsă.

Potrivit BBC, editorul ziarului, Vladimir Sungorkin, a declarat că informația a fost rezultatul unui atac cibernetic și că urmează să fie postată o explicație din partea publicației.

Update 2:  ”Forțele de securitate ale Rusiei au început să arunce cu grenade de asomare în mulțime și să tragă”, susține biroul de presă al Forțelor armate ucrainene. Kremlinul neagă că a atacat civili în orașul de la Marea Neagră.

Grenadele de asomare (sau asurzitoare) produc zgomote puternice și sclipiri de lumină, cu scopul dezorientării unei mulțimi.

Trupele rusești au deschis focul asupra unei mulțimi de protestatari din Herson, pentru a opri manifestația pașnică a civililor, scrie și BBC. Publicația arată că în mediul online au apărut informații conform cărora, pe lângă mitraliere, soldații ruși au folosit și grenade pentru a dispersa protestul.

BBC transmite că mai multe persoane au fost rănite. Herson a fost ocupat de către armata Rusiei la începutul acestei luni, iar de atunci mai multe proteste spontane au avut loc în diferite părți ale orașului. Este, de asemenea, până acum, cel mai mare oraș ocupat de forțele militare rusești.

Update 1: Rusia a folosit rachete de croazieră pentru a lovi o țintă militară din regiunea Rivne, conform Ministerului rus al Apărării: “Rachetele de croazieră de înaltă precizie lansate au lovit un centru de antrenament pentru mercenari străini și formațiuni naționaliste ucrainene”.

Nu sunt informații cu privire la eventuale victime. Rușii nu au precizat nici ce tip de rachete au folosit, însă este cunoscut faptul că în ultimele zile au efectuat multiple atacuri cu rachete Kalibr.

Confirmarea a fost făcută în condițiile în care, cu o oră înainte, guvernatorul regiunii Rivne anunțase și el că baza respectivă a fost atacată cu două rachete în această dimineață.

Știrea inițială:

Situația frontului, 21 martie

Război în Ucraina. Rusia a continuat bombardarea orașelor ucrainene, dar nu a desfășurat nicio ofensivă notabilă pe niciunul dintre fronturi. La Sumî, emisii de amoniu, luni dimineața, după bombardarea unui combinat chimic. Ucrainenii pretind că își continuă contraatacul în sud, dinspre Nicolaev.

Forțele ruse nu au desfășurat nicio ofensivă semnificativă, în cursul zilei de duminică, nici în noaptea de duminică spre luni. Poate fi o pauză operațională (pentru reaprovizionare), dar numeroși analiști vorbesc despre faptul că ofensiva rusească a atins un punct de la care nu mai poate continua în aceeași manieră.

Frontul de Nord. Potrivit ISW, sunt raportate pentru prima dată activități de plantare de mine, în jurul Kievului, ceea ce confirmă faptul că Armata Rusă de aici a intrat în poziție defensivă, se pregătește de război pozițional, posibil dublat de bombardarea unor părți din oraș, poate și din cauza reducerii rezervelor de rachete.


Nicio ofensivă la Cernihiv sau Sumî, dar în acest ultim oraș luni dimineața a fost lovită o uzină chimică, ceea ce a dus la eliberarea în atmosferă de amoniu. Nu au fost totuși raportate victime.

Frontul de Est. Forțele ucrainene au respins ofensiva rusă de a ocupa Izium, la sud-est de Harkov. Un ultimatum de predare a orașului Mariupol, a expirat în această dimineață la ora 5, după ce fusese oricum respins de Armata Ucraineană. Rușii au precizat că vor deschide un coridor pentru retragerea populației dar și a trupelor (dacă acestea sunt dezarmate), luni dimineața între 10 și 12.

Frontul de Sud. Ucrainenii pretind că își continuă contraofensiva dinspre Nicolaev, dar nu este clar dacă au intenția de a avansa asupra orașelor cucerite deja de ruși sau se mulțumesc doar să hărțuiască acumulările acestora de forțe. Au fost publicate poze cu mai multe echipamente distruse ale Armatei Ruse.

Pentru moment, ofensiva rusă pe axa Nicolaev-Odesa este oprită. Nu este clar dacă rușii vor (sau pot) continua înaintarea spre Krivoi Rog și Zaporojie, înainte de finalizarea operațiunilor de la Mariupol. Proteste în mai multe orașe din sud. La Berdiansk, ocupanții ruși au bătut mai mulți demonstranși pașnici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday