Ni se spune că 16 februarie va fi ziua invaziei. Vom transforma această dată în Ziua Unității. Am semnat deja decretul în acest sens. Le vom arăta tuturor cât de uniți suntem. Avem un mare scop european … vrem libertate și suntem dispuși să luptăm pentru ea. Toți vrem să trăim o viață fericită, iar fericirea aparține celor puternici, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul unui mesaj televizat.

Cu această ocazie, șeful statului a cerut oficialilor ucraineni, politicienilor și oamenilor de afaceri care au părăsit de curând țara să se întoarcă în următoarele 24 de ore, pentru a da un semnal de unitate. 

Dispoziția, publicată pe site-ul președinției, are ca obiectivîntărirea consolidării societății ucrainene, consolidarea rezistenței acesteia în fața amenințărilor hibride tot mai mari, propagandei, presiunii morale și psihologice asupra conștiinței publice. De asemenea, mai prevede creșterea cu 30% a salariilor militarilor și crearea unei platforme de informare a populației, cu amănunte despre statutul real al securității țării.

Prin decret, se solicită extinderea rapidă a forțelor de apărare teritorială bazate pe civilii proaspăt recrutați în sistemul militar. Armata de 261 de mii de oameni, care va supraveghea aceste unități, speră ca între 1,5 și 2 milioane de cetățeni să se alăture celor 11 mii de recruți și zecilor de mii de rezerviști.

Înalți oficiali americani au declarat pentru Der Spiegel și Politico că CIA are informații că Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea aceasta, pe 16 februarie. Cele două publicații subliniază că jumătatea lunii a mai fost înaintată ca termen pentru o posibilă invazie și că nu este exclus ca această informație să fie răspândită deliberat de americani, cu scopul de a dejuca planurile Moscovei.

Surse alternative: Financial Times, Barron’s, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday