Agenția Centrală de Informații (CIA) și oficiali din armată l-au informat pe președintele Joe Biden că, în baza celor mai recente informații, există temeri că un atac al Rusiei împotriva Ucrainei ar putea avea loc miercurea viitoare, pe 16 februarie, potrivit unor surse citate de publicația germană Der Spiegel.

Conform surselor Spiegel, SUA au oferit aliaților informații despre rutele exacte folosite de militarii ruși, precum și sarcinile fiecărei unități de soldați. Și sursele Politico au confirmat că Biden le-a vorbit vineri liderilor europeni despre termenul de 16 februarie.

În Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe a lansat un apel ca cetățenii să rămână calmi: “În aceste momente este foarte important să ne păstrăm calmul, se ne consolidăm în interiorul țării ca să evităm acțiunile de destabilizare și pe cele menite să semene panică. Armata noastră monitorizează constant situația și este gata să respingă orice încălcare a integrității și suveranității noastre teritoriale. Pe cale diplomatică, primim rapid toate informațiile de la parteneri”.

Kievul a încercat de mai multe ori să tempereze avertismentele lansate de SUA și alte țări occidentale, pentru a-și îmbărbăta cetățenii și a nu speria companiile și firmele, astfel încât economia să nu fie afectată.

Der Spiegel subliniază că mijlocul lunii februarie a mai fost înaintat ca termen pentru invadarea Ucrainei și că nu este exclus ca noua informație să fie răspândită deliberat de către Statele Unite, pentru a dejuca planurile Rusiei. Și Politico scrie că este posibil ca termenul să nu vină în urma unei evaluări generale la nivelul administrației americane.

Surse alternative: Der Spiegel, Politico, Barron’s

Sursa foto: Vasile Bobirnac | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday