Turcia, stat NATO, a informat țările membre ale Alianței că nu va permite navelor britanice să folosească strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru a ajunge în Marea Neagră. “Aliații noștri au fost informați în mod corespunzător că navele vânătoare de mine donate Ucrainei de către Marea Britanie nu vor fi lăsate să treacă prin strâmtorile turcești spre Marea Neagră, atâta timp cât războiul continuă”, transmite Ankara printr-un comunicat de presă.

Turcia invocă Convenția de la Montreux din 1936, activată în februarie 2022 și care prevede că navele de luptă ale părților necombatante pot tranzita strâmtorile în timp de război, cu precizarea că Ankara are ultimul cuvânt, dacă se consideră în pericol de a fi atrasă într-un război.

Cele două nave despre care este vorba sunt HMS Grimsby și HMS Shoreham (redenumite Cernihiv și Cerkasî). Ele fac parte din flota de vânătoare din clasa Sandown pe care Marea Britanie vrea să o scoată din uz. Astfel de nave au fost vândute altor țări din Europa de Est, inclusiv României. Dotarea Ucrainei cu cele două nave britanice a fost planificată de mult timp. Acestea făceau parte dintr-un pachet de sprijin maritim promis înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Marina Regală a Marii Britanii a instruit echipajele ucrainene pe parcursul verii în ceea ce privește modul de utilizare a navelor.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday