Conform Forțelor Navale Române, vânătorul de mine M 270 “Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit pavilionul românesc pe 27 septembrie, în timpul unei ceremonii desfășurate în Marea Britanie.

Vânătorul de mine este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine, potrivit Forțelor Navale Române.

Echipajul său, format din 40 de marinari militari și un comandat de locotenent-comandor, a fost instruit în comun cu partenerul britanic, pentru a asigura o bună operare.

Programul <Vânător de mine> a primit în luna mai a anului 2023 aprobarea Parlamentului României și cuprinde trei subcomponente: un acord guvern la guvern cu Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care are ca obiectiv cele două vânătoare de mine din clasa Sandown modernizate, suportul logistic inițial cu constructorul platformelor navale Babcock International Group și un contract de achiziție cu compania Atlas Elektronik UK, operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, pentru sistemele autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului SeaFox de luptă contra minelor, instalate la bordul navelor din clasa Sandown“, explică Forțele Navale Române.

Cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate și dotate cu un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine, precum și cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire, potrivit comunicatului de presă.

Valoarea totală a programului este de 150 de milioane de lei, fără TVA, și are drept scop principal contracararea pericolului reprezentat de minele marine, în contextul războiului din Ucraina.

Sursă: Forțele Navale Române

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday