Ministrul Justiției a declarat la Antena 3 că pe data de 27 decembrie va finaliza documentele pentru revocarea din funcție a Procurorului General și le va trimite către președintele Iohannis. De asemenea, Tudorel Toader a precizat și că va retrimite propunerile pentru cinci funcții de procurori-șefi pe care președintele le-a respins. Între acestea, se număra și Adina Florea, propusă pentru funcția de procuror-șef al DNA.

,,Pe data de 27 decembrie, dimineață, am pregătit documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a Procurorului General. Mă bazez pe 132 din Constituție, pe raportul de evaloare, pe decizii ale CCR. Nu putem pica în capcana pe care Augustin Lazăr o promovează, trăgând de timp. S-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia, la el acasă, dar eu nu am evaluat persoana juridică, ci pe procurorul general.

Sigur, și orbul vede că e o tragere de timp. Până la urmă sunt proceduri legale pe care le-a folosit, dar eu pe 27 trimit la președinte, finalizez procedura. Trimit și pentru ceilalți cinci procurori pe care i-a respins, arătându-i că nu e vorba de nelegalitate”, a declarat Tudorel Toader.

Amintim că CSM a acordat aviz negativ cererii ministrului Justiției de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Avizul este unul consultativ, dar raportul MCV a recomandat autorităților respectarea acestuia. Președintele Iohannis declara că motivarea CSM în cazul lui Augustin Lazăr ,,sună foarte corect”. ,,Propunerea de revocare mi se pare o eroare”, a mai spus Klaus Iohannis.

În ceea ce privește cele cinci propuneri de procurori, reamintim că la finalul lunii noiembrie Klaus Iohannis le-a respins, motivând că nu îndeplinesc condițiile de legalitate. Între propuneri se afla și numele Adinei Florea, pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Tudorel Toader declara că nu exclude posibilitatea de a o propune tot pe Adina Florea la șefia DNA, în cazul în care Iohannis respinge propunerea inițială.