Ministrul Justiției a declarat la Antena 3 că pe data de 27 decembrie va finaliza documentele pentru revocarea din funcție a Procurorului General și le va trimite către președintele Iohannis. De asemenea, Tudorel Toader a precizat și că va retrimite propunerile pentru cinci funcții de procurori-șefi pe care președintele le-a respins. Între acestea, se număra și Adina Florea, propusă pentru funcția de procuror-șef al DNA.

,,Pe data de 27 decembrie, dimineață, am pregătit documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a Procurorului General. Mă bazez pe 132 din Constituție, pe raportul de evaloare, pe decizii ale CCR. Nu putem pica în capcana pe care Augustin Lazăr o promovează, trăgând de timp. S-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia, la el acasă, dar eu nu am evaluat persoana juridică, ci pe procurorul general.

Sigur, și orbul vede că e o tragere de timp. Până la urmă sunt proceduri legale pe care le-a folosit, dar eu pe 27 trimit la președinte, finalizez procedura. Trimit și pentru ceilalți cinci procurori pe care i-a respins, arătându-i că nu e vorba de nelegalitate”, a declarat Tudorel Toader.

Amintim că CSM a acordat aviz negativ cererii ministrului Justiției de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Avizul este unul consultativ, dar raportul MCV a recomandat autorităților respectarea acestuia. Președintele Iohannis declara că motivarea CSM în cazul lui Augustin Lazăr ,,sună foarte corect”. ,,Propunerea de revocare mi se pare o eroare”, a mai spus Klaus Iohannis.

În ceea ce privește cele cinci propuneri de procurori, reamintim că la finalul lunii noiembrie Klaus Iohannis le-a respins, motivând că nu îndeplinesc condițiile de legalitate. Între propuneri se afla și numele Adinei Florea, pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Tudorel Toader declara că nu exclude posibilitatea de a o propune tot pe Adina Florea la șefia DNA, în cazul în care Iohannis respinge propunerea inițială.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday