Președintele Klaus Iohannis respinge propunerea făcută de ministrul Justiției Tudorel Toader pentru postul de procuror-șef al DNA. În comunicat se menționează că Adina Florea nu îndeplinește condițiile de legalitate. Șeful statului a respins alte patru propuneri înainte de ministrul Justiției.

Reamintim că CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiției de numire în funcţia de procuror şef al DNA a Adinei Florea.

Ministrul Justiției declara despre avizul negativ al CSM că “Aștept motivarea, apoi anunţ dacă trimit propunerea preşedintelui”. Cu toate acestea, anterior declarase că nu va ține cont de avizul CSM.

Tudorel Toader declara tot în octombrie că nu exclude posibilitatea de a o propune tot pe Adina Florea la șefia DNA, în cazul în care Iohannis respinge propunerea inițială: Nu scrie nicăieri că a doua oară trebuie să fie altcineva.

Comunicatul Administrației Prezidențiale: 

“În luna octombrie a.c., ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcții de conducere:

– doamna Adina Florea, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție;

– doamna Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

– doamna Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism;

– doamna Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

– doamna Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004.”

Între cele mai controversate declarații ale Adinei Florea se numără și afirmația potrivit căreia la DNA au fost dosare comandate: ,,Cred că au fost dosare comandate la DNA. Mai mult de un sfert dintre dosare sunt de abuz în serviciu, o abatere de la obiectul de activitate. DNA trebuie să ancheteze marea corupţie”. De asemenea, Florea mai susținea că este nevoie de o selecție a procurorilor din DNA și că nu are obiecții față de modificările intrate în vigoare privind Codurile Penale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday