Ministrul Justiției a anunțat că va trimite Președintelui Iohannis solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a mai declarat că va trimite din nou propunerile de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care Iohannis le-a refuzat pe motiv că nu au adeverință de la CNSAS. Printre cele cinci propuneri se numără și Anca Florea, nominalizată la șefia DNA.

UPDATE 19:00: Ministrul Justiției anunță că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr.


Declarațiile lui Tudorel Toader:

Astăzi voi trimite președintelui solicitarea oficială de revocare din funcție a Procurorului General. Cunoașteți procedurile care s-au derulat până în prezent, domnul Lazăr trage de timp. Eu nu am evaluat persoana fizică, ci procurorul general. M-am referit la deficiențele manageriale ale sale. Înalta Curte va decide cine este competent să soluționeze cererea de verificare a legalității raportului de evaluare.

A solicitat ceva ce n-are legătură cu cauza, și anume ca CCR să spună dacă poate fi instanța de contencios adminsitrativ de către persoana fizică sau de către persoana care conduce Parchetul General.

Tot astăzi, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate, că dosarele candidaților nu conțin acea adeverință de la CNSAS. Legea spune că CSM-ul solicită și dacă în 15 zile CNSAS-ul nu răspunde, procedura merge mai departe.

Vă rog insistent să faceți distincțiile între abordările politice și juridice. Lupta politică are conotațiile ei, abordarea juridică are rigorile legii. Nefiind vorba despre o nelegalitate în dosarele celor cinci candidați, trimitem președintelui țării. Să nu uitați că sunt magistrați de rang înalt pe care președintele i-a întrebat de verificările făcute de CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității). Pe șeful DIICOT nu l-a întrebat nimeni dacă are verificarea CNSAS, dar a fost numit în funcție. Nu putem folosi acest dublu standard.

Ceea ce știți și eu doar repet, eliberarea unor deținuți s-a dispus de către instanța de judecată. Vorbim de deținuții condamnați în complete nelegale. Așa a stabilit CCR. De ce completele au fost nelegale din 2014? Am convingerea că președinta ICCJ vă va explica, în niciun caz eu. Nimeni nu subliniază că dacă cineva are suspendată pedeapsă, nu scapă de tot. Spuneți că e vorba de cheltuială, de tergiversare. Voi cere personal ANP să vedem câți deținuți au fost provizoriu eliberați ca urmare a ce a stabilit CCR.

Vă voi face cunoscut numărul și structura infracțională pentru care au fost condamnați. Nu eu stabilesc vinovății. Ce pot sublinia este că nu vrem ca vinovații să scape de închisoare. Dar categoric nu vrem ca unii să fie judecați în complete de judecată constituite nelegal. Nimeni nu este deasupra legii. Despre consecințele acestei bulversări poate să vă răspundă doamna președintă, CSM sau Inspecția Judiciară.

Nimeni nu subliniază că dacă cineva are suspendată pedeapsă, nu scapă de tot. Spuneți că e vorba de cheltuială, de tergiversare. Voi cere personal ANP să vedem câți deținuți au fost provizoriu eliberați ca urmare a ce a stabilit CCR.

Despre vreun draft eu n-am vorbit. V-am spus de multe ori că rămân valabile răspunsurile anterioare. Tot ceea ce am afirmat cu privire la amnistie rămâne valabil, nu s-a schimbat nimic din ce am declarat anterior. Nu mă mai intrebați același lucru când ne întâlnim, vă rog.”

Amintim că CSM a acordat aviz negativ cererii ministrului Justiției de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Avizul este unul consultativ, dar raportul MCV a recomandat autorităților respectarea acestuia. Președintele Iohannis declara că motivarea CSM în cazul lui Augustin Lazăr ,,sună foarte corect”. ,,Propunerea de revocare mi se pare o eroare”, a mai spus Klaus Iohannis.

În ceea ce privește cele cinci propuneri de procurori, reamintim că la finalul lunii noiembrie Klaus Iohannis le-a respins, motivând că nu îndeplinesc condițiile de legalitate. Între propuneri se afla și numele Adinei Florea, pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Tudorel Toader declara că nu exclude posibilitatea de a o propune tot pe Adina Florea la șefia DNA, în cazul în care Iohannis respinge propunerea inițială.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday