Administrația Biden a anunțat joi că măsurile privind vaccinarea obligatorie anti-Covid cu schema completă vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Acestea se aplică întreprinderilor private care au cel puțin o sută de angajați, anumitor lucrători din domeniul sanitar și celor care fac parte din administrația federală. Aproximativ 84 de milioane de salariați din marile companii americane și 17 milioane de lucrători din sănătate sunt vizați de noile reguli.

Vaccinarea este cea mai bună cale de ieșire din această pandemie. Și, deși aș fi preferat ca obligativitatea să nu devină necesară, prea mulți oameni rămân nevaccinați. Așa că am instituit restricții care funcționează”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Administrația prezidențială a precizat și că noile reguli privitoare la obligativitatea imunizării vor preveni alte legi statale sau locale să interzică aplicarea mandatelor de vaccinare sau alte măsuri similare pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Texas și Florida au fost printre statele care au încercat să adopte propriile legi pentru a respinge astfel de măsuri.

Un virus care a ucis peste 745 de mii de americani, care generează peste 70 de mii de cazuri noi pe zi, este în mod clar un pericol pentru sănătate și pentru angajați. Cerințele Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă (OSHA) vor proteja lucrătorii împotriva acestui pericol, inclusiv împotriva bolilor infecțioase”, a declarat un oficial al administrației.

Măsura impusă de OSHA permite angajaților care nu doresc să se vaccineze să-și păstreze locul de muncă, cu condiția prezentării unui test negativ cel puțin o dată pe săptămână. Nerespectarea regulilor presupune amenzi inițiale de 14 mii de dolari, care cresc exponențial cu încălcările. Mai multe companii și sindicate și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu măsura recentă și au declarat că timpul de implementare este prea scurt.

Aproximativ 70% dintre adulții din SUA au fost complet vaccinați și 80% au primit cel puțin o doză de ser anti-Covid, conform celor mai recente date. În medie, aproximativ 1.200 de americani au murit zilnic din cauza Covid-19, majoritatea nevaccinați, iar peste 745 de mii au decedat de la începutul pandemiei.

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday