Potrivit Business Insider, care citează The Wall Street Journal, peste 20 de oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA au avertizat luna trecută că guvernul afgan s-ar putea prăbuși la puțin timp după retragerea trupelor americane din țară, pe 31 august.

Potrivit ziarului, informația a fost transmisă pe 13 iulie, prin intermediul canalului de comunicații al Departamentului, unde diplomați sunt invitați să împărtășească critici constructive la adresa politicilor duse de guvernul SUA, în vederea îmbunătățirii acestora. Avertizarea conținea, de asemenea, “recomandări cu privire la modalitățile de atenuare a crizei și accelerarea procesului de evacuare”. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat pentru Business Insider că toate informațiile transmise prin acest canal de comunicații sunt citite de Secretarul de Stat Antony Blinken. Cu toate acestea, în decursul acestei săptămâni, Șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că “nimic nu indica faptul că armata și guvernul afgan se vor prăbuși în doar 11 zile”.

Deși serviciile secrete americane stabiliseră anterior că guvernul afgan nu este capabil să mențină puterea pentru prea mult timp în fața talibanilor, puțini se așteptau ca talibanii să preia puterea chiar înainte ca soldații americani să părăsească țara.

În urma preluării puterii de către talibani, numeroase proteste au avut loc în mai multe orașe din Afganistan, inclusiv în capitala Kabul, unde mai mulți oameni au fost uciși. De asemenea, numărul cetățenilor afgani care au venit la aeroport pentru a încerca să fugă din țară a crescut considerabil de la preluarea puterii de către talibani.

Sursă: Business Insider.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday