Cele mai multe spitale care se confruntă cu lipsa oxigenului sunt în Florida, Carolina de Sud, Texas și Louisiana. 

În mod normal, un rezervor de oxigen vine 90% plin, iar furnizorii așteaptă să scadă la 30-40% până să umple din nou rezervorul, astfel rămânând o fereastră de 3-5 zile în care oxigenul poate fi utilizat. Acum, spitalele au ajuns la 10-20%, ceea ce înseamnă doar o zi sau două de utilizare, înainte ca rezervoarele să aibă nevoie să fie reumplute. Chiar și așa, avem destul oxigen doar pentru a le reîncărca la o capacitate de 50%. Este o situație foarte critică”, a explicat Donna Cross, director executiv al unei companii medicale. 

Sâmbătă, Florida a înregistrat cea mai mare rată de spitalizare a pacienților cu Covid din SUA, respectiv 75 internați la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Rata de infectare săptămânală a atins un nou nivel record, 690,5 cazuri noi la 100.000 de persoane înregistrate în perioada 20-26 august. În Florida sunt 68 de unități medicale care dispun de mult mai puțin oxigen decât ar avea nevoie.

În valul acesta, vedem pacienți mai tineri, de 30 – 50 de ani, iar aceștia suferă. Au nevoie disperată de oxigen și ajung să moară. Din păcate, acum mor chiar mai repede”, a spus Ahmed Elhaddad, medic de terapie intensivă. Acesta a mai precizat că în secția de terapie intensivă nu există nici măcar un pacient vaccinat, și că, spre deosebire de valul anterior, niciun pacient vaccinat nu a decedat de Covid. 

Dr. Anthony Fauci, care coordonează lupta anti-epidemică în SUA, spune că țara ar putea înregistra încă o sută de mii de decese asociate Covid până în decembrie. “Ceea ce se întâmplă acum este atât de previzibil, dar și care ar putea fi complet prevenit. Avem vaccinuri prin care am putea evita această situație”, a spus dr. Fauci.

În Florida 52,4% din populație este vaccinată complet, în timp ce în Carolina de Sud, Louisiana și Texas mai puțin de jumătate din populație este imunizată. La nivel național, procentul este de 52,1%, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor .

În Louisiana, situația este agravată și de uraganul Ida. Pe lângă faptul că are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din SUA (41,2%), spitalele sunt deja pline cu pacienți Covid (2.450 de persoane), iar în urma uraganului ar putea exista răniți care să aibă la rândul lor nevoie de spitalizare. Dintre cei peste două mii de pacienți, 475 sunt conectați la aparate de respirat. 

Evacuarea spitalelor nu va fi posibilă, deoarece nu există locuri în care să poată fi duși acești pacienți, nu există o capacitate suplimentară nicăieri altundeva în stat sau în afara statului. E posibil să avem oameni care ar putea fi răniți ca urmare a uraganului, așa că trebuie să ne asigurăm că avem capacitate de spitalizare și pentru ei”, a spus guvernatorul statului, John Bel Edwards.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday