Potrivit unui oficial, Comandamentul de Apărare Aerospațială Nord-Americană (NORAD) a emis ieri o alertă de zbor referitoare la lansarea unui proiectil neidentificat de către Coreea de Nord, astfel încât mai mulți piloți de pe Coasta de Vest au primit ordin să oprească la sol aeronavele, luni după-amiază.

Oficialul spune că nu a fost vorba despre un ordin la nivel național și că este posibil ca alerta să fi fost emisă de o unitate regională de control al traficului aerian. “Niciun avertisment nu a fost emis de la Sediul Central al NORAD”, cu privire la o potențială amenințare la adresa SUA, potrivit căpitanului Pamela Kunze, purtătorul de cuvânt al instituției.

Înregistrările de control al traficului aerian de pe aeroportul Burbank din California detaliază momentul în care un controlor anunță că “există opriri la sol pentru toate plecările, în toate aeroporturile, chiar acum. Mesajul pe care l-am primit este că trebuie să așteptăm noi ordine”.

O altă înregistrare a frecvenței turnului de control din Hillsboro, Oregon, surprinde controlorul spunând pilotului unui avion Cessna să aterizeze, explicând că “tocmai am primit o notificare că trebuie să urmăm un ordin de oprire la sol”.

Un purtător de cuvânt al Aeroportului Internațional San Diego a declarat pentru CNN că “angajații aeroportul au fost instruiți de către Controlul Traficului Aerian că a existat un ordin de oprire la sol, dar la scurt timp după [5-7 minute] echipei noastre de operațiuni i s-a spus că a fost ridicat.

Nu este clar de ce a fost instituită oprirea la sol, deoarece o declarație a forțelor americane din Coreea de Sud a spus că testul nu a reprezentat nicio amenințare pentru teritoriul american sau sud-coreean, dar “lansarea rachetei evidențiază impactul destabilizator al programului de  arme nucleare (al Coreei de Nord)”.

Coreea de Nord a efectuat luni ceea ce se crede a fi un test de rachetă balistică. Proiectilul a urmat o traiectorie spre est și a căzut în mare. Comandamentul Strategic al SUA și NORAD utilizează sateliți și radare pentru a urmări fiecare lansare de rachete pe tot globul și pot evalua rapid riscurile pentru SUA.

Sursă: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday