Coreea de Sud a confirmat, de asemenea, zborul unui proiectil neidentificat, mult mai avansat decât cel lansat săptămâna trecută, care a atins o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului, potrivit șefului statului major. Conform autorităților din Seul, racheta a fost lansată din Jangang, lângă granița cu China, a parcurs 700 de kilometri și a căzut în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. În punctul maxim, a atins o altitudine de 60 de kilometri.

Într-un comunicat de presă, armata americană staționată în Coreea de Sud a precizat că testul de astăzi nu a reprezentat o amenințare pentru Coreea de Sud sau SUA, dar că lansarea arată impactul destabilizator al programului de arme ilicite nord-coreean“.

La începutul anului, liderul suprem nord coreean Kim Jong Un a anunțat că va întări puterea armatei, în contextul tensiunilor cu Seul și Washington. Miercurea trecută, nord-coreeni au testat cu succes o rachetă hipersonică, în ziua în care vecinii din sud au inaugurat lucrările la o cale ferată simbolică, despre care au spus că într-o zi va conecta cele două țări divizate.

Rachetele balistice pot fi lansate la altitudini de până la 2.000 de kilometri în afara spațiului terestru, iar apoi revin către țintă pe o traiectorie abruptă. Rachetele hipersonice, pe de altă parte, zboară razant la altitudini mai mici și pot atinge de mai multe ori viteza sunetului (până la 6.000 de Km/oră). Acest lucru scurtează foarte mult timpul de reacție necesar pentru interceptarea rachetei și, pe cale de consecință, le face mult mai greu de contracarat prin sistemele antirachetă.

Surse alternative: CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday