Compania farmaceutică Moderna va produce cele 100 de milioane de doze până în octombrie, continuând, în paralel cu producția, faza a treia de testare clinică, care presupune inocularea și urmărirea efectelor pe câteva zeci de mii de voluntari. Guvernul Statelor Unite va plăti 1,5 miliarde de dolari, rezervându-și totodată dreptul de a mai cumpăra cu prioritate alete 400 de milioane de doze. Departamentul Sănătății al SUA a precizat printr-un comunicat faptul că “fabricarea vaccinului, în paralele cu studile clinice, accelerează cronologia clasică a aprobării unui astfel de medicament.

Vaccinul a fost dezvoltat de Moderna în colaborare cu Institutul guvernamental pentru alergii și boli infecțioase, dar acesta nu este singurul vaccin anti Covid antamat de Statele Unite. Administrația Trump a mai oferit 2,1 miliarde de dolari pentru un vaccin dezvoltat de Sanofi în colaborare cu GlaxoSmithKline, alte 1,95 de miliarde unei asocieri între Pfizer și BioNTech, și încă un miliarde de dolari companiei Johnson & Johnson, pentru un al patrulea vaccin.

Donald Trump declara acum o săptămână că SUA vor avea un vaccin anti Covid înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Ieri, Vladimir Putin a anunțat, într-o ședință de guvern televizată, că Rusia a obținut primul vaccin împotriva coronavirus, pe care l-a botezat Sputnik V, o trimitere evidentă la cursa de cucerire a spațiului  din anii ‘50, când URSS a reușit să trimită (în 1961) înaintea SUA un om în afara spațiului terestru.

Surse alternative: Comunicat HHS, FT, Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday