În timpul unui briefing de la Casa Albă, Trump a spus că a încercat să evite panica în SUA în săptămânile de după înregistrarea primelor cazuri. „Trebuia să ne arătăm calmi. Cu siguranță nu puteam conduce această țară sau lumea într-o frenezie.”, a spus Donald Trump, ca reacție la înregistrările audio din februarie, publicate de CNN, în care președintele american spunea despre coronavirus că este de cinci ori mai letal decât gripa. În declarațiile publice de la vremea respectivă, Trump a minimalizat permanent amenințarea virusului. 

Înregistrările au fost realizate de jurnalistul Bob Woodward, în cadrul unor interviuri pentru cartea sa, Rage, ce urmează a fi publicată.

Totuși reacțiile din SUA la aceste dezvăluiri au fost dure, pentru că atitudinea lui Donald Trump a influențat și comportamentul publicului vis-a-vis de pandemie. Vorbind la un miting din Michigan, contracandidatul său Joe Biden a spus: „A fost o trădare a vieții și a morții a poporului american. Este mai mult decât disprețuitor. Este o dezmințire a datoriei, o rușine. Știa cât de mortal era. Știa și a minimalizat amenințarea în mod intenționat. Mai rău, a mințit”.

Donald Trump i-a mai mărturisit lui Bob Woodward că acest nou tip de coronavirus va fi „cea mai mare amenințare la adresa securității naționale” cu care se va confrunta în timpul mandatului său.

După mai bine de șase luni de la debutul pandemiei, SUA a înregistrat până acum peste 6,3 milioane de cazuri confirmate și peste 190.000 de decese legate de coronavirus.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday