Președintele Donald Trump știa cu câteva săptămâni înainte ca pandemia să se extindă în Statele Unite despre cât de grav este COVID-19. „Acest lucru este mortal”, i-a spus Trump lui Bob Woodward pe 7 februarie, în cadrul seriei de 18 interviuri pe care jurnalistul a făcut-o cu președintele pentru noua carte, „Rage”. Interviurile s-au desfășurat din decembrie 2019 până în luna iulie a acestui an. 

Cartea va fi lansată pe 15 septembrie, însă CNN a obținut mai multe detalii în exclusivitate. CNN publică inclusiv o serie de înregistrări audio din cadrul interviurilor.

Trump a dezvăluit că deține multe detalii despre problemele pe care virusul le poate cauza. „Destul de uimitor”, i-a spus Trump lui Woodward, adăugând că coronavirusul a fost poate de cinci ori mai mortal decât gripa, scrie CNN. Aceste declarații sunt în contrast cu pozițiile publice ale lui Donald Trump cu privire la pandemie. Trump a insistat în repetate rânduri că acest virus „va dispărea” și că totul funcționează normal în SUA.

Woodward precizează că consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien l-a avertizat pe Trump pe 28 ianuarie cu privire la virus, spunându-i președintelui că va fi „cea mai mare amenințare la adresa securității naționale”.

Mai mult decât atât, pe 19 martie președintele i-a spus jurnalistului că „păstrează tăcerea” pentru că nu vrea să inducă panică. Aceste declarații au fost făcute la câteva zile după ce declarase stare de urgență. 

Cartea conține, de asemenea, și păreri ale experților cu privire la deciziile luate de Donald Trump în contextul pandemiei. Dr. Anthony Fauci ar fi spus altor persoane că conducerea lui Trump este „fără sens”. „Singurul său scop este să fie reales”, i-a spus Fauci unui asociat, potrivit cărții.

În ultimul interviu, din iulie, Trump a negat orice vină cu privire la pandemie și evoluția ei din Statele Unite. „Virusul nu are nimic de-a face cu mine. Nu este vina mea. China a scăpat afurisitul de virus”.

Sursă: CNN

Sursă foto: White House

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday