Avansată inițial ca un pachet (Ucraina-Israel-Taiwan) de către Administrația Biden, legea a fost spartă în patru pachete separate (al patrulea se referă la interzicerea Tik Tok), votate individual toate de Camera Reprezentanților, pentru că o parte dintre democrați se opun ajutorului pentru Israel, iar o parte dintre republicani se opun ajutorului pentru Ucraina. În final, mai mult de jumătate dintre republicani au votat împotrivă, dar legea a trecut cu o majoritate mare, de peste 70%.

Ajutorul militar pentru Israel, în valoare de 26 de miliarde de dolari, a fost votat cu o majoritate și mai mare, de 85%.

Aceasta este o abatere semnificativă de la procedura normală din Camera Reprezentanților, unde republicanii au o majoritate foarte fragilă, dar sunt divizați de facțiunea ultra-conservatoare a lui Donald Trump. Trump însuși a fost foarte tăcut în ultima perioadă, evitând să se mai pronunțe împotriva aprobării pachetului de ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce Mike Johnson, speakerul Camerei și un apropiat al său, și-a schimbat brusc și radical poziția.

O parte a republicanilor radicali au continuat să se opună, în dezbaterile de sâmbătă, livrării de armament Ucrainei, în timp ce o parte a democraților s-au opus ajutorului pentru Israel.

ISW a estimat anterior că Armata SUA este singura în măsură să furnizeze rapid Ucrainei muniții de artilerie și antiaeriene, situația pe front degradându-se rapid în ultimele săptămâni, din cauza acestei crize. Potrivit BBC, Armata SUA a prepoziționat armamentul ce urmează a fi livrat, în țările aliate din jurul Ucrainei, pentru a putea începe livrarea imediat ce legea va fi aprobată de Congres și promulgată de președintele Biden.

Pachetul total este în valoare de 95 de miliarde de dolari, cea mai mare parte a sa, 61 de miliarde, fiind destinate Ucrainei. Nu este vorba de alocarea de bani ci de valoarea munițiilor și armamentului existent, ce va fi trimis de Armata SUA țărilor aliate.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday