Ministerul rus al Apărării anunță, sâmbătă dimineața, că opt regiuni ale Federație Ruse, de la Belgorod și până la Moscova, au fost vizate de atacuri ucrainene cu drone, lovind cel puțin un depozit de carburant și mai multe substații de electricitate. Ulterior, mai multe zone au rămas fără curent și fără alimentare cu apă.
Атака дронів у восьми областях Росії є спільною операцією українських спецслужб - джерело

În același timp, ISW arată că ucrainenii au folosit probabil același tip de rachete aeriene sovietice (S-200, îmbunătățite) pentru a doborî, vineri, la 300 de kilometri de linia frontului, bombardierul strategic rusesc Tupolev Tu-22. Dar, mai arată institutul american, modul relativ nestingherit în care aeronavele ruse de atac la sol (Su-25, Su-34) operează la joasă altitudine pe linia frontului, sugerează că Armata ucraineană nu mai are aproape deloc sisteme antiaeriene cu rază scurtă, sau a ales să prioritizeze apărarea orașelor și a obiectivelor strategice. Acest lucru le creează rușilor oportunitatea de a avansa pe anumite axe, așa cum este cea de la vest de Bakhmut, spre Ceasiv Yar, sau într-o altă direcție.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a semnalat o potențială intenție a Rusiei de a ocupa orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, într-o viitoare operațiune ofensivă rusă semnificativă. Lavrov a declarat în timpul unui interviu radio că acesta “joacă un rol important în strategia președintelui Vladimir Putin de a stabili o zonă sanitară demilitarizată în Ucraina, pentru a proteja zonele de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene”.

ISW arată că declarația lui Lavrov sugerează că Kremlinul va folosi probabil ideea unei “zone sanitare demilitarizate” pentru a justifica operațiunile ofensive rusești din ce în ce mai adânc pe teritoriul ucrainean și că această idee nu limitează Rusia în niciun fel de a ocupa întreaga Ucraină.

Surse: Ukroinform, ISW 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday