Ministrul american al Energiei, Jennifer Granholm, a transmis printr-un mesaj pe Twitter că monitoarele pentru măsurarea nivelului de radiații încă funcționează în cea mai mare parte a Ucrainei, deși spune că SUA sunt îngrijorate de lipsa datelor furnizate de monitoarele de la Cernobîl sau Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Spre începutul acestei săptămâni, Agenția pentru Energie Atomică anunța că a pierdut contactul cu sistemele de monitorizare de la Cernobîl.

Rămânem îngrijorați de acțiunile nesăbuite ale Rusiei și de încălcarea principiilor de securitate nucleară. Monitorizăm rapoarte cu privire la atacuri asupra unui centru de cercetare din Harkov. Riscul de izbucnire a unei catastrofe este mic, dar atacurile forțelor rusești asupra facilităților nucleare din Ucraina trebuie să înceteze”, a declarat Jennifer Granholm.

Șeful unui centru de cercetare nucleară din orașul Harkov a declarat că forțele rusești au lansat obuze care au lovit împrejurările clădirii institutului, dar nucleul care adăpostește combustibilul nuclear rămâne intact. 

Ambele centrale nucleare din Ucraina se află acum sub controlul forțelor ocupante dar continuă să fie administrate de angajații ucraineni, în condiții despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că pun în pericol siguranța instalațiilor. 

Ministrul american a mai precizat că SUA nu au putut confirma informațiile conform cărora centrala de la Cernobîl a fost reconectată la rețeaua electrică, așa cum a precizat Ministerul rus al Energiei.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Maryna Konoplytska | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday