Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că “transmisia la distanță a datelor culese de sistemele de monitorizare instalate la Cernobîl a fost pierdută“. Potrivit lui Rafael Mariano Grossi, agenția este încă în contact cu sistemele de monitorizare din alte locații din Ucraina.

Directorul AIEA și-a exprimat îngrijorările pentru starea celor 210 angajați care lucrează în complexul centralei nucleare închise după accidentul din 1986. Aceștia lucrează în continuu de când rușii au preluat controlul în Cernobîl, adică din prima zi a războiului: “Putem lua legătura cu ei doar prin e-mail. Sunt atâtea zile de când lucrează fără pauză, iar pauza este fundamentală pentru siguranța în domeniul nuclear“.

În ceea ce privește starea centralelor nucleare operaționale ale Ucrainei, autoritatea a declarat că opt dintre cele 15 reactoare ale țării funcționează, inclusiv două la Zaporojie, de asemenea sub controlul rușilor. Nivelul radiațiilor este în parametri normali.

Sursa: Comunicat AIEA

Sursa foto: Maryna Konoplytska | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday