Tulpina detectată pentru prima dată în India în februarie s-a răspândit rapid la nivel global, apărând în zeci de țări și stârnind temeri că ar putea cauza un nou val de infectări ce ar putea copleși sistemele de sănătate, ar încetini planurile de relaxare a restricțiilor și chiar ar putea submina eficiența vaccinurilor. 

Sistemul Public de Sănătate din Anglia (PHE) spune că varianta Delta (indiană) este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha (britanică), iar vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva acesteia. Potrivit PHE eficiența vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca este mai scăzută cu 17% după prima doză în cazul tulpinii indiene decât în cazul celei britanice. Însă după administrarea celei de-a doua doze diferența de eficiență pare să fie nesemnificativă. În Marea Britanie numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană a crescut în ultima săptămână cu 243%, față de săptămâna precedentă, până la 42.323. În aceste condiții autoritățile iau în calcul să amâne calendarul relaxărilor stabilit în urmă cu câteva săptămâni de autorități, în contextul în care nouă din zece cazuri noi de infectare cu coronavirus sunt cu tulpina Delta.

Până în prezent, varianta a fost identificată în 74 de țări, pe fiecare continent, în afară de Antarctica, conform ultimei actualizări epidemiologice a OMS, iar răspândirea rapidă a variantei Delta a determinat Franța și alte câteva țări să impună noi restricții călătorilor care vin din Marea Britanie. 

Varianta B.1.617.2 reprezintă acum mai mult de 6% din eșantioanele de virus secvențiale din SUA, potrivit datelor Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Deși poate părea o pondere relativ mică, viteza de răspândire a acesteia este îngrijorătoare. În urmă cu o lună, tulpina a reprezentat puțin peste 1% din probele de virus secvențiale, conform datelor ECDC.

Experții cred că varianta Delta a declanșat valul uriaș al infecțiilor observate în India în ultimele două luni, care a avut un impact negativ asupra aprovizionării vaccinurilor la nivel global. Acum provoacă îngrijorare în Regatul Unit, unde reprezintă 91% din cazurile noi, potrivit secretarului pentru sănătate Matt Hancock, și unde se crede că ar putea duce la un “al treilea val al infectărilor”.

De aceea, OMS a desemnat tulpina drept “variantă care determină îngrijorare” pe 10 mai. Această clasificare înseamnă că o variantă poate fi mai transmisibilă sau poate provoca boli mai severe, nu răspunde la tratament, evită răspunsul imun sau nu poate fi diagnosticată prin teste standard.

Hancock a declarat weekendul trecut că tulpina este “cu aproximativ 40% mai transmisibilă” decât varianta Alpha, care era deja dominantă. Alte cercetări sugerează faptul că varianta Delta ar putea provoca un risc crescut de spitalizare în comparație cu tulpina Alpha, potrivit Agenției de Sănătate Publica din Marea Britanie (PHE). În timp ce PHE a avertizat că sunt necesare mai multe date, constatările sale timpurii au arătat că persoanele infectate cu varianta Delta au mai multe șanse de a dezvolta forme grave ale bolii. 

O echipă de cercetători de la BioNTech și Universitatea din Texas Medical Branch au raportat că au găsit dovezi că vaccinul Pfizer ar fi eficient împotriva infectării cu varianta Delta, pe care sistemul imunitar ar trebui să o neutralizeze. Alți cercetătorii din Marea Britanie susțin că majoritatea persoanelor care primesc două doze de vaccin Pfizer ar avea în continuare protecție împotriva noii variante, deși au spus că anticorpii par să fie reduși semnificativ. Datele timpurii publicate de PHE au arătat rezultate similare pentru vaccinurile AstraZeneca și Moderna.

Într-un comunicat de presă care însoțește cercetarea lor, oamenii de știință au declarat că cea mai bună modalitate de a lupta împotriva noii variante este “de a administra rapid dozele de rapel și de a oferi boostere celor a căror imunitate poate să nu fie suficient de mare împotriva acestor noi variante”. 

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday