Diplomații celor 27 de state membre au ajuns la un acord în cadrul unei întâlniri cu ușile închise, desfășurată la Bruxelles. Potrivit Reuters, Blocul Comunitar este pe cale să impună mai multe sancțiuni Belarusului, vizând aproximativ 30 de persoane și instituții, inclusiv ministrul de externe și compania aeriană Belavia.

Discuțiile ambasadorilor UE au avut loc în contextul tensiunilor de la granița de est a UE, unde Polonia și Lituania au mobilizat armata pentru a întâmpina sutele de migranți care vor să treacă frontiera dinspre Belarus. 

UE a acuzat în repetate rânduri oficialii bieloruși că se folosesc de fluxul de migranți din țările arabe ca răspuns la sancțiunile impuse de blocul comunitar pentru suprimarea protestelor declanșate după ce Aleksander Lukașenko a obținut un nou mandat de președinte. Totuși, regimul de la Minsk neagă orice acuzație și spune că însăși Belarus, și nu UE, este victima unui “atac hibrid” care folosește tactici de război neconvenționale.

Pachetul de sancțiuni va fi dezbătut de experți joi, cu posibilitatea de aprobare luni, când miniștrii de externe se vor reuni din nou la Bruxelles.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday