Polonia avertizează că un incident major ar putea avea loc la granița cu Belarus: Vor să provoace un incident de securitate, de preferat cu focuri de arme și victime. Este o încercare de trecere a graniței în masă”, a spus ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Polonia. Ministrul Apărării a precizat că 12 mii de soldați polonezi au fost trimiși de-a lungul frontierei.

Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției bieloruse aflată în exil, a cerut un răspuns ferm din partea UE și ONU: “Contrabanda cu migranți, violențele și abuzurile trebuie să înceteze”, a scris aceasta pe Twitter.

La rândul său, Lituania a trimis mai multe efective militare la granița cu Belarus, în așteptarea unui flux similar de migranți. Autoritățile iau în calcul declararea stării de urgență. În mai multe videoclipuri postate pe o rețea de socializare din Belarus, se pot vedea grupuri de migranți escorați de militari.

În repetate rânduri, UE a acuzat oficialii bieloruși că se folosesc de fluxul de migranți din țările arabe, într-o formă de răspuns la sancțiunile impuse de blocul comunitar pentru suprimarea protestelor declanșate după ce Aleksander Lukașenko a obținut un nou mandat de președinte.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday