Este prima dată când se întâmplă ca veto-ul Președintelui Trump să fie anulat. Acesta și-a exercitat de nouă ori dreptul de a bloca legi. Evenimentul reprezintă o înfrângere legislativă majoră (81 de voturi “pentru” și 13 “împotrivă”) în condițiile în care republicanii dețin majoritatea în Senat.

Anterior, și Camera Reprezentanților a votat pentru anularea veto-ului prezidențial. Trump a descris mișcarea de anulare a veto-ului ca pe un “act rușinos de lașitate”. 

Președintele a încercat să blocheze proiectul de lege privind apărarea, în mare parte deoarece nu includea o prevedere care să răspundă preocupărilor sale legate de social media.

Legea prevede, printre altele, și demararea unei investiții de peste 100 de milioane de dolari pentru baza aeriană de la Câmpia Turzii, din România, sau modificarea ordinului de relocare masivă a trupelor americane din Germania, dat de Donald Trump pe final de mandat.

Deși Partidul Republican a arătat loialitate extraordinară față de Trump de-a lungul mandatului său, republicani de top nu au fost dispuși să-i permită lui Trump să blocheze proiectul de lege al Apărării, care a fost adoptat fără incidente majore timp de șase decenii. De ani de zile, republicanii au făcut din sprijinul necondiționat pentru armată un principiu central al filozofiei lor politice.

Surse alternative: Business Insider, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday