În cadrul unei reuniuni a Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Michael Gilday, șeful Operațiunilor Navale Americane, și-a exprimat îngrijorările că invadarea insulei de către China ar putea începe mult mai repede decât estimările anterioare. El a fost întrebat dacă este de acord cu comentariile făcute de un alt amiral american, care a afirmat că Beijingul ar fi pregătit să cucerească Taiwanul până în 2027. Gilday a răspuns: “Ce am văzut în ultimii 20 de ani este că și-au îndeplinit fiecare promisiune pe care au făcut-o mai devreme decât au spus că o vor face. Așa că, atunci când vorbim despre 2027, în mintea mea se traduce prin 2022 sau 2023”.

La începutul săptămânii, Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a declarat că planul Chinei de a anexa insula merge mult mai repede sub conducerea lui Xi Jinping. Aceta din urmă este pe cale să-și asigure cel de-al treilea mandat de președinte, după ce Partidul Comunist Chinez a schimbat în 2018 regula privind limitarea numărului de mandate la două. Duminică, în cadrul Congresului Partidului, Jinping a ținut un discurs în care și-a reafirmat promisiunea de a “unifica” sau de a cuceri cu forța Taiwanul.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a stârnit suspiciuni referitoare la un posibil atac al Chinei asupra Taiwanului. Șeful securității naționale a Taiwanului, Chen Ming-tong, i-a transmis un avertisment liderului chinez: Nu există nicio șansă de câștig prin atacarea noastră. Ar duce la sancțiuni economice internaționale și la izolare diplomatică, ruinând marea întinerire a națiunii chineze și transformându-l pe Xi Jinping într-un păcătos al națiunii chineze.” 

Insula Taiwan este autoguvernată în mod democratic, dar China spune că face parte din teritoriul său. Beijingul a inițiat de nenumărate ori activități militare care să pună sub presiune Taiwanul, folosindu-se de diverse pretexte, precum vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA din august. Statele Unite au sprijinit în mod repetat Taiwan prin vânzarea de arme și sisteme de apărare. De altfel, poziția SUA față de insulă este sursă de tensiune între Washington și Beijing.

Sursă: AFP/France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday