Xi Jinping a deschis cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist din China, un eveniment în care este așteptat să câștige un al treilea mandat de președinte și să-și consolideze locul ca cel mai puternic conducător al țării, de la Mao Zedong. Din 2018, China a renunțat la limita de două mandate pentru președinte.

Xi a început discursul vorbind despre protejarea securității naționale de către partid, menținerea stabilității sociale, protejarea vieții oamenilor și preluarea controlului asupra situației din Hong Kong, zguduit de protestele antiguvernamentale din 2019.

În timpul discursului său de duminică, Xi Jinping a vorbit despre ”visul chinezesc”, un angajament politic pe care l-a promovat în mod repetat de-a lungul mandatului său. Realizarea acestui vis, potrivit lui Xi, este restaurarea gloriei trecute și a locului de drept al Chinei ca superputere globală.

Toți cei din partid trebuie să rămânem fideli scopului nostru fundamental de a servi poporul. Trebuie să respirăm același aer ca și oamenii”, a declarat acesta.

Xi Jinping a făcut apel la ”chinezii din toate grupurile etnice” să se unească ca ”o forță colectivă care lucrează cu o singură inimă și o singură minte pentru a realiza visul chinezesc”, care include ”toți chinezii din țară și din străinătate” (Overseas Chinese).

Referitor la Taiwan, acesta a declarat: ”Am purtat cu hotărâre o luptă majoră împotriva separatismului și interferențelor, demonstrând determinarea și capacitatea noastră puternică de a proteja suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a ne opune independenței Taiwanului”.

În ultimii ani, oficialii Partidului Comunist și mass-media de stat au promovat pe scară largă termenul ”chinezi de peste mări” (Overseas Chinese) pentru a se referi la cetățenii străini sau rezidenții de origine chineză, indiferent de naționalitatea lor. De când Xi a ajuns la putere, a afirmat în mod repetat că și chinezii de peste mări aparțin națiunii, ștergând intenționat granița dintre etnie și naționalitate.

Într-un discurs din 2017, Xi s-a angajat să ”unească chinezii de peste mări” cu rudele lor din China ”pentru ca ei să se alăture eforturilor noastre de a revitaliza națiunea chineză”. Iar în 2020, el ”a accentuat unificarea numărului mare de chinezi de peste mări pentru a realiza visul chinez”.

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday