Europa nu va urma decizia SUA de a retrage retrage familiile diplomaților din Ucraina, a anunțat Josep Borrell, care a adăugat faptul că o astfel de acțiune nu va avea loc atâta timp cât discuțiile cu Rusia continuă.

 “Nu vom face același lucru [ca SUA] deoarece nu avem nici un motiv anume”, a declarat Borrell când a ajuns la întâlnirea cu miniștrii de Externe ai UE, la care participă și secretarul de Stat Antony Blinken. “Nu cred că trebuie să dramatizăm atâta timp cât negocierile sunt în desfășurare”, a spus oficialul, care a adăugat că “poate secretarul Blinken are mai multe informații pe care le va împărtăși cu noi”.

În schimb, Marea Britanie a urmat decizia SUA și a început retragerea personalului de la ambasada britanică din Ucraina, pe fondul avertismentelor referitoare la o posibilă invazie rusă. Oficialii britanici susțin că nu au fost informați despre eventuale amenințări la adresa diplomaților, însă jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce la Londra.

Antony Blinken va informa reprezentanții Uniunii Europene referitor la discuțiile purtate vineri cu Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la Geneva, acolo unde cele două părți au căzut de comun acord să continue să lucreze pentru a ameliora tensiunile. Secretarul american de Stat este așteptat să ofere un răspuns scris Moscovei, care a solicitat garanții scrise că Ucraina nu va adera la NATO, iar Washingtonul își va reduce influența în estul Europei. 

Surse: BBC, Euractiv

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday