Potrivit agenției de presă TASS, care citează biroul de presă al Parchetului General. “În conformitate cu legea federală care privește contracararea activităților extremiste, Parchetul General al Federației Ruse a trimis o cerere în instanță pentru a recunoaște Meta ca organizație extremistă și pentru a interzice activitățile sale pe teritoriul Federației Ruse”.

Decizia Moscovei vine în urma unui anunț al companiei Meta care, conform Reuters, a transmis că va permite utilizatorilor platformelor de socializare deținute, Facebook și Instagram, din unele țări să publice mesaje cu conținut violent și inadecvat împotriva Rusiei și a soldaților țării, în contextul invaziei asupra Ucrainei.

Presa din Rusia mai relatează și că autoritatea de supraveghere Roskomnadzor a restricționat deja accesul la Instagram, pentru că, pe platformă “sunt distribuite materiale informative care conțin apeluri de a comite acte violente împotriva cetățenilor Federației Ruse, inclusiv a personalului militar, și sunt postate sistematic informații care conțin solicitări de participare a cetățenilor de pe teritoriul Federației Ruse la revolte în masă însoțite de violență”. 

Anterior, Roskomnadzor a raportat despre implicarea Facebook în încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ale drepturilor și libertăților cetățenilor Federației Ruse, care garantează, printre altele, libertatea presei.

Catalogarea Meta ca fiind organizație teroristă implică o modificare temporară a politicii companiei, iar Reuters transmite că Meta permite, de asemenea, unele postări ale utilizatorilor rețelelor de socializare prin care cer moartea președintelui Vladimir Putin sau a omologului său bielorus, Alexandr Lukașenko. Astfel de mesaje vor fi permise, cu excepția cazului în care acestea conțin și referințe către alți lideri sau oficiali.

Potrivit The Washington Post, WhatsApp și Instagram sunt printre cele mai populare platforme de socializare din țară. Săptămâna trecută, autoritățile din Rusia au blocat accesul la Facebook și Twitter, invocând cazuri de discriminare împotriva mass-media și a resurselor ruse de informații”.

Surse alternative: Reuters, The Guardian, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday